Víte, co je ECDL? Pracujete s počítačem v práci, kde právě požadovali umět pracovat s počítačem na “uživatelské” úrovni a prokazovali jste se v zaměstnání certifikací ECDL? To, co je uživatelská úroveň znalostí a schopností práce s počítačem není předmětem tohoto mého příspěvku. Často to toto (co?) slýchám jako výmluvu pro to, že někdo něco neumí, nezná, a chce to po IT odborníkovi udělat. Ale to je námět na jiný blog.

Pro ty, co neví, co jeEuropean Computer Driving Licence, nebuďte z toho smutní, více informací jezde. Mnozí zaměstnavatelé ECDL neznají nebo ho neberou na zřetel. Zkusil jsem něco vyhledat na serverech s nabídkou práce, a když už je tam ECDL zmíněno, tak mezi dalšími certifikáty a i tak najdete jen několik málo nabídek, kde je výslovně zmíněno.

Na mnoha školách se práce s počítačem, resp. jeho sw. vybavení učí. Dnes můžeme toto (informatiku) považovat za součást všeobecné vzdělání. ECDL jistě nastavuje jistou normu, co lze za toto považovat (více na jejich webu).

Co mne vadí, je zneužívání certifikačního fetišismu u nás k okrádání žádní, resp. jejich rodin. Jsou školy, kde dělají testování ECDL jako certifikovaný partner a tím vybírají i poplatek za testování. Dovedu si představit, že pak je žákům ve výuce zdůrazňováno, že si mají nějaké moduly, ne-li všechny, udělat. Jeden vyučující se se mnou podělil o svou zkušenost s odpovědí na dotaz, jestli mají povinnost dělat testy z jednotlivých modulů. „Nemáme, ale mohli bychom si zkusit, to odmítnout!“

Bohužel mnohé školy se i prezentují tím, že nabízejí žákům získání mnoha certifikátů, přičemž ECDL počítají po jednotlivých modelech, a rodiče na to slyší a někteří podle toho posuzují kvalitu školy.

Přičemž se předpokládá, že IT pracovník umí zacházet např. tabulkových procesorem, stejně jako automechanik umí řídit auto, a certifikát není až tak důležitý.

Tento článek jsem se rozhodl napsat hlavně z důvodu, abych zvýšil osvětu o ECDL. U mnohých pracovníků na pozicích mající administrativní charakter se setkávám, že si myslí, že umí zacházet s počítačem a těm by prospělo absolvovat nějaký kurz s obsahem ECDL, či nějakého jeho modulu. Když něco neumí, tak jim vadí, že IT pracovník jím nepomůže s tím, za co není placen. A na druhé straně se obelhávají žáci třeba středních odborných škol tím, že jim to pomůže získat práci, že jim to pomůže lépe uspět u pohovoru na pozici programátora, správce severu, sítě apod. Nehledě na to, že při podnikání nastavuje nutné kompetence trh a to je třeba něco, co se ve školách neřeší